Geschiedenis

Onze vereniging heeft een lange, rijke historie die meer dan 150 jaar beslaat. En we gaan nog niet naar huis, nog lange nie…

Oorspronkelijk waren we een fanfare, maar vanaf 1983 werd de tweejaarlijkse wedstrijddruk te zwaar en het bestuur koos bewust voor een doelgericht jeugdbeleid met op termijn een omschakeling naar harmoniebezetting, wat in 1992 gebeurde. Wat vooraf ging, lees je hieronder.

In den beginne was er ... de Fanfare de Hérent

Stichtingsmars Le Fondateur van P.E. Vaneycken

Voor de stichting van de Koninklijke Fanfare van Herent gaan we terug in de tijd tot mei 1856. Een tiental vrienden, landbouwers en middenstanders besloten toen een fanfare  te stichten. Eén van de stichtende leden, Paul Edward van Eycken, orgelist en oud-burgemeester van Herent, componeerde bij deze gelegenheid de mars 'Le Fondateur'. Vóór 1856 werd de muziekkunst te Herent beoefend door enkele liefhebbers-muzikanten die de feesten van de St.-Sebastiaansgilde opluisterden en "speellieden" werden genoemd. Zij sloten zich van meet af aan bij de groep van landbouwers en middenstanders om zo de eigenlijke kern van de fanfare te vormen. Na de eerste moeilijke jaren was de "Fanfare de Hérent" zoals men ze toen noemde,  in volle bloei omstreeks 1860.

De koperen en de blekken

Rond de jaren 1879-1880 ontstond er onenigheid. De politieke strijd en ontevredenheid van enkelen waren op dat ogenblik de oorzaken van de splitsing die zich in die jaren voordeed en er werd besloten tot het oprichten van een tweede fanfare. De oude fanfare van 1856 werd in de volksmond als de "Koperen" betiteld, terwijl de nieuwe de "Blekken" werd geheten. Als gevolg van de scheuring leefde men gedurende enkele jaren in een sfeer van wedijver die het aantal muzikanten langs beide zijden deed aangroeien. In 1906 vierde de oude fanfare, die de titel van "Koninklijke" had verworven, met grote luister haar vijftigjarig bestaan.

De Koninklijken Fanfaren

In 1914 telde Herent twee grote fanfares. Herent kreeg het echter hard te verduren in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de droeve augustusdagen van 1914 legden de Duitsers meer dan 300 huizen in de as. De lokalen van beide fanfares, uiteraard samen met het archief, de partituren, vele instrumenten en de vaandels, gingen in de vlammen op. Na een periode van gedwongen werkloosheid staken de muzikanten van beide fanfares, door de tegenslag weer dichter tot elkaar gebracht, bij de bevrijding in november 1918 de koppen bijeen, en gingen ons leger met muziek tegemoet in de Valgaten, een afgelegen wijk van de gemeente. In 1919 volgde dan de heropstanding en hereniging der beide fanfares die voortaan samen zouden werken onder de naam "Koninklijke Fanfaren" van Herent.

Tussen beide wereldoorlogen in voerde de fanfare, trouw aan haar stichtingsdoel, haar jaarlijkse concerten en wandelconcerten uit, luisterde plechtigheden op en nam deel aan festivals. Tot begin 1940 kon de fanfare haar activiteiten laten plaatshebben maar in februari van dat jaar werd het laatste concert gegeven. Voor de tweede maal werd de geschiedenis van de "Koninklijke Fanfaren" van Herent door de oorlogsjaren onderbroken.

Fanfaretijd = glorietijd

Na de bevrijding werd er weer met vernieuwde moed van wal gestoken. Het jaar 1956 was een hoogtepunt in het bestaan van onze vereniging. Op de zondagen 27 mei en 3 juni vierde zij luisterrijk haar honderdjarig bestaan; nadien vond om de vijf jaar een jubileumviering plaats. Vanaf 1949 nam de fanfare regelmatig deel aan het Provinciaal Tornooi van Brabant. Na eerst in tweede en eerste afdeling geklasseerd te zijn, speelden wij sinds 1970 in de afdeling uitmuntendheid.

We spelen in de harmonie

Vanaf 1983 werd de tweejaarlijkse wedstrijddruk te zwaar en het bestuur koos bewust voor een doelgericht jeugdbeleid met op termijn een omschakeling naar harmoniebezetting, wat in 1992 gebeurde. Vanaf 2003 werd weer deelgenomen aan provinciale wedstrijden. Momenteel treedt het orkest aan in tweede afdeling. In 2005 werd een nieuwe stap gezet in de verjonging van de vereniging met de oprichting van het instaporkest KL!NK, waar beginnende muzikanten het samenspel wordt aangeleerd. In 2006 werd in het kader van een groot project Tijdloos verweven in harmonie het 150-jarig jubileum gevierd met een dubbelconcert in het Lemmensinstituut in Leuven. We zeggen dan ook niet zonder trots dat we na 150 jaar - met vallen en opstaan - gegroeid zijn tot een harmonie van om en bij de 80 uitvoerders waaronder een aanzienlijk aantal jongeren. Onze activiteiten zijn er ook niet minder op geworden: studieweekends, harmoniefeesten, mosselfeesten, concerten en reizen bovenop wekelijkse repetities.

Sinds 2010 speelt de harmonie weer in de hogere afdeling van Uitmuntendheid, een niveau dat enkel in de toptijd van de fanfare werds gehaald in de jaren '70 van de vorige eeuw.

In 2008 lag de harmonie ook aan de basis van het platform hART, dat de verenigingen in Herent van de podiumkunsten verenigt. Binnen hART willen we elkaar leren, elkaars concerten en voorstellingen bijwonen, samen promotie voeren en samen plannen en optreden. In 2011 was hART één van de 10 genomineerden voor de Prijs voor het Vrijwliggerswerk, uit meer dan 180 kandidaten in heel Vlaanderen..

 

 

Geoscoop Herent