Koninklijke Harmonie van Herent vzw.
© 2006

Partners

In dit project werkt de Koninklijke Harmonie van Herent samen met verschillende amateurkunsten, met name koor, dans en woord. Samen brengen we een totaalspektakel rond 150 jaar muziek. Klik op het logo om meer te vernemen over onze artistieke partners.

190-koppig gelegenheidskoor

TOP

Het Hagenkoor is een gemengd koor met uiteenlopende interesses. We houden van oerdegelijke kleinkunst, vrolijke Afrikaanse liederen, warme kerstmuziek en zuivere pareltjes van de oude en nieuwe koormuziek uit Vlaanderen en Europa. Ons repertoire bestaat uit

  • liederen van klassieke toondichters van renaissance tot hedendaags
  • traditionele en internationale liederen (volks en religieus) in vele talen
  • Nederlandstalige kleinkunst bewerkt voor gemengd koor
  • lichte muziek of Engelstalige pop

We zijn amateur-zangers, een aantal leden zijn muzikaal geschoold, maar allemaal hebben we gevoel voor harmonie en samenzang. We streven naar een hoge muzikale kwaliteit maar dat doen we in een ontspannen, vriendschappelijke sfeer.

We geven minstens eens per jaar een concert en treden zo'n tien keer per jaar op voor diverse gelegenheden, waaronder enkele vieringen op kerkelijke hoogdagen.

Dirigent Luc Van Hoof is bijna vergroeid met dit koor. Elke week dirigeert hij twee uur lang toonaangevend, breeduit zwaaiend, pianospelend en met ongeziene mildheid verbeterend en dat al 20 jaar lang.

Kom zingen in het Hagenkoor tijdens de wekelijkse repetities op dinsdagavond om 20h boven de gemeentelijke bibliotheek in de Schoolstraat te Herent.

P.R. André Smout, Sergeysstraat 9, Herent 0495/36.65.95 andre.smout@pandora.be

TOP

Het koor CANTATE is een gemengd volwassenenkoor van een 40 tal leden dat opgericht werd in 1974 door Constant Meeus. Hij leidde het koor tot september 1996. Het groeide uit het plaatselijk jeugdkoor dat tien jaar eerder werd opgericht door M. Th. Van Ruyskensvelde.

Sinds september 1996 wordt CANTATE geleid door Hilde De Coster.

Het is een enthousiaste groep die weet dat door samen zingen en muziek maken hechte vriendschap kan groeien. Buiten de wekelijkse repetities trachten de leden hun technische vaardigheden te verbeteren door deel te nemen aan concours en koortreffen.

Cantate verzorgt muzikale omlijstingen van missen op hoogdagen, huwelijksmissen en kerstmarkten. Zij traden reeds op in Brussel voor de Guldensporenviering, gaven concerten in Koksijde, Steenokkerzeel, Boortmeerbeek, Luxemburg, Frankrijk en Praag, waar ze tevens hebben deelgenomen aan het Internationaal concours voor de Petr Eben prijs. In september 2004 verzorgden zij de "Eröffnungsgottesdienst der Kultureller Herbst" in Brigachtal, Zwarte Woud - Duitsland.

Het koor houdt zich ook actief bezig met het organiseren van locale concerten voor andere koren zoals: Universitair koor van Coimbra (Portugal), Koor Vidoubitchy uit Kiev (Oekraïne), Jongerenkoor Blue Lake uit Michigan U.S.A., Jeugdharmonie Blue Lake, Leuvens Universitair Koor en Jeugdsymfonisch orkest Blue Lake.

antate deelt de idee dat muziek een universele taal is die mensen en culturen samenbrengt over de grenzen heen.

Contact: Freddy Steeno, Vice voorzitter, freddy.steeno@skynet.be, CANTATE website

TOP

 

Op 31 maart 1921 gesticht in de schoot van de oudleerlingenbond van het Heilig Drievuldigheidscollege (Collegium Sancta Trinitas, vandaar de naam), groeide Koninklijke Zangkring TRINITAS uit tot 102 leden in de rustige jaren '50.

Door de evolutie en bij gebrek aan jeugdige zangliefhebbers, was het koor 'verplicht' over te schakelen naar gemengde stemmen. Gelukkig ontwikkelde het koor geleidelijk op een kwalitatieve manier en behaalde zo in 1980 de Eerste Prijs in Uitmuntendheid op de nationale wedstrijd te Spa.

Er volgende concerten niet enkel in eigen land maar ook in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Ook mag vermeld worden dat TRINITAS in de loop van haar bestaan de bakermat is geworden van andere koren, zoals het Arenbergkoor en de TRINID-singers. Een bewijs van een rijk verleden met een opbouwende taak.

TRINITAS brengt, onder leiding van de jongen en talentrijke dirigente Karen Haspeslagh, klassieke werken maar laat tevens ruimte voor vermakelijkheden en leerrijke uitstappen.

Zangminnende Leuvenaars en streekgenoten zijn steeds van harte welkom op onze repetities, die doorgaan iedere donderdag avond om 20u00 in het Heilig-Drievuldigheids-College, Oude Markt 28 in Leuven (ingang Parijsstraat, kapel).

Geïnteresseerden nemen best contact op met:

  • Leon Jacob, voorzitter op nummer: 016/23 41 98
  • Marcel Opdeweegh, ondervoorzitter op nummer 02/206 25 60 of GSM 0497/42 57 31
  • Nathalie Cnop, secretaresse op nummer : 016/26 28 14 of GSM 0496/77 47 03
  • Karen Haspeslagh, dirigente, Karen.haspeslagh@chello.be

TOP

Organum is een Leuvens 32-koppig koor onder leiding van Guido Konings.

Contact: Guido.konings@archiduk.be, 016 23 28 86

TOP

Het gemengd koor Furacante uit Tervuren, dat slechts sedert heel recent aantreedt onder deze naam, is onder zijn vroegere naam ‘Ceciliakoor’ al meer dan 100 jaar actief .

Sedert 10 jaar geleid door de professionele en immer enthousiaste dirigente Dominique Bonkain, brengt Furacante kwaliteitsvolle vierstemmige zang uit alle mogelijke genres.

Van Mozart over Eric Clapton tot Johan Verminnen, van klassiek tot gospel en filmmuziek, voor alle genres is er een plaats binnen ons uitgebreid repertorium.

Ieder jaar staan er diverse optredens op ons programma waaronder steeds ons nieuw jaarlijks concert. Vorig jaar brachten wij enkele keren ons zeer gewaardeerd Gospelconcert; het jaar daarvoor stond dan weer ons ‘wereldconcert’ op het programma, waarin we liederen brachten uit 22 verschillende landen in maar liefst 18 verschillende talen.
Ook verzorgen wij ieder jaar enkele benefiet optredens omdat wij menen als koor ook een zekere sociale rol te kunnen spelen. De kerstviering in het Rusthuis Atrium te Kraainem staat daarom – onder andere - reeds vele jaren vast op onze agenda.

Furacante bestaat uit een dertigtal zangers. Sommigen genoten een zeer degelijke muzikale vorming maar allen delen hetzelfde enthousiasme om in een leuke sfeer samen te komen en zich met grote inzet het repertorium eigen te maken en kwalitatief hoogstaande koorzang te brengen.
Wie zin heeft om met ons te komen meezingen tijdens onze wekelijkse repetities op vrijdagavond in Tervuren, is meer dan welkom. Kennis van notenleer is niet noodzakelijk maar uiteraard een voordeel, goed en graag zingen, enthousiasme en goed humeur worden des te meer op prijs gesteld.

Contact: mia.vandepitte@telenet.be, telefoon : 02 688 09 65

TOP

Kinderkoor gemeenteschool Toverveld

In het kader van meer cultuur en meer creativiteit op school maakt de Gemeentelijke Basisschool plaats voor diverse culturele projecten . Om deze projecten te realiseren werd op externe vraag een werkgroep opgericht van vrijwillige ouders en leerkrachten die een bijzondere affiniteit hebben met dit gegeven. 

Naam van deze werkgroep is TOVERKUNST, naar de naam van de school Toverveld. Deze werkgroep werd opgericht in 1996. Van bij de aanvang werd het klas- en/of schooloverschrijdende karakter van de projecten vooropgesteld. Een school is geen gesloten gemeenschap.

In 1995 werd onder leiding van Marijke Martens het Kinderkoor opgericht. In 1999 werd naar aanleiding van vijf jaar kinderkoor Toverveld een circusvoorstelling georganiseerd met een échte circustent en 10 circusliedjes (Dirk Bogaert), circusacts, professionele musici en véél publiek.

Kinderkoor Toverveld repeteert elke donderdag tijdens de middagpauze.

Contact: www.toverveld.be

TOP

Kinderkoor Carazzo van Jeugdatelier De Hommel

De Hommel is het Jeugdmuziekatelier van Herent bij Leuven.

De Hommel biedt kinderen en volwassenen de kans op een prettige manier met muziek bezig te zijn. Het kinderkoor richt zich op het aanleren van samenzang op een leuke wijze met het oog op deelname aan uitwisselingen, concerten.

Contact: www.dehommel.be

Koppeldansen en choreografie, verzorgd door

TOP

Dansschool De Smet - Camby

Toen in September 1967 Ilse en Guido binnenstapten in de plaatselijke dansschool in het Antwerpse om zich in te schrijven voor de beginnerscursus, deed niets vermoeden dat zij in 1972 een eigen dansschool zouden beginnen in Herent.

Toeval en samenloop van omstandigheden, een dosis talent, een uitgesproken drang naar perfectionisme en liefde voor de dans, deden hen begin 1972 overstappen naar de wereld der beroepsdansers.

Oktober 1972 ging men officieel van start met Dansschool De Smet - Camby. In de daarop volgende jaren zouden negen Belgische titels en een groot aantal ereplaatsen in binnen en buitenlandse wedstrijden, evenals een reeks halve finale plaatsen in Europese en Wereldkampioenschappen volgen.

Maar hun beider interesse ging bovenal uit naar het lesgeven. Toen de keuze tussen het verder uitbouwen van de eigen wedstrijdcarrière en het verder uitbouwen van de dansschool zich opdrong, was een beslissing snel genomen. Resoluut werd gekozen voor de verdere expansie van de dansschool.

Beiden profileerden zich als gewaardeerde lesgevers en trainers. Het succes van hun dansschool is daarvan een getrouwe weerspiegeling.

Door de succesvolle lesmethode van hun dansschool, werden Ilse en Guido ook regelmatig gevraagde gastleraren op grote buitenlandse dansleraren congressen. Ondertussen is dansschool De Smet - Camby uitgegroeid tot één van België's grootste en succesrijkste dansscholen. Naam en faam zijn niet alleen gekend in eigen streek maar ook ver daarbuiten tot over de landsgrenzen.

Onze doelstellingen zijn kwalitatief goed dansonderricht geven in een ontspannen en aangename sfeer. Daarom zijn al onze leraren dan ook gediplomeerde leraren en echte specialisten in hun vakgebied.

Contact: website

TOP

Dansatelier Marleen Sempels

De danswereld is voor Marleen Sempels altijd een actief werkterrein geweest, waar zij zich zowel op fysisch als creatief vlak kan uitleven.
Vanaf haar achtste volgde zij intensief danslessen in de volgende disciplines : moderne dans, klassiek ballet en jazz, in diverse dansscholen en volgde talloze workshops om haar kunnen te vervolmaken. Ze studeerde aan de Vlaamse Dansacademie te Brugge, waar ze haar pedagogisch diploma met onderscheiding behaalde.

Op 18-jarige leeftijd startte Marleen met het geven van danslessen. Oorspronkelijk debuteerde ze als lesgeefster voor kinderen in een klaslokaal in een school te Leuven. Reeds snel werd deze locatie te klein en verhuisde zij naar een eigen dansstudio in de Diestsestraat (tegenover huidige studio's), waar zij ook een speciaalzaak in danskleding opende. Hier startte zij ook met lessen voor jongeren en volwassenen en werden de disciplines jazz en klassiek ballet verder uitgebouwd.

Als pionierster organiseerde zij in Leuven de lessen Hip-hop. Het kende een enorm succes en geïnteresseerde dansliefhebbers bleven toestromen. In no time werd ook deze studio te klein en moest er uitgekeken worden naar een ruimere werkomgeving.

In 2000 kwam de grote doorbraak. In de Diestsestraat op nr. 249a werd een pand gekocht en dit werd omgebouwd tot het huidige "Dansatelier Marleen Sempels". Deze moderne dansinfrastructuur, gelegen aan de vernieuwde stationsomgeving, bood een toegangspoort tot het creëren van talrijke dansinitiatieven.

Het bleef niet alleen tot een exclusieve accommodatie. Het werd onmogelijk om de verschillende dansstijlen alleen te verzorgen en daarom werd er gekozen om om samen te werken met een kwalitatief hoogstaand docententeam. Na een degelijke research, samen met haar echtgenoot Rudi Puelings, stelden zij een equipe van docenten uit binnen- en buitenland samen.

Deze danspedagogen zijn elk gespecialiseerd in hun stijl en kunnen op deze manier een ruime waaier aanbieden om dansliefhebbers op amateuristisch, semi-professioneel en professioneel vlak te vormen, onder toeziend oog van Marleen en Rudy. Samen vormen ze een dynamisch team, waarbij overleg, het uitwerken van nieuwe initiatieven en creaties, het bekwamen van dansers, enz. hun actief werkterrein vormt. De laatste jaren komen er verschillende docenten over de dansvloer uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland ... en zelfs vanuit de U.S.A.

Er worden lessen geven in kleuterdans, kinderdans, prédans, klassiek ballet, pointes, jazzdans, moderne dans, tapdans, hip-hop/funk, streetdance, breakdance, flamenco, salsa en dance-aerobic, voor verschillende leeftijdsgroepen en onderverdeeld in verscheidene niveaus.

Zowel hoogstaande danskwaliteit als het sociale contact met dansers en ouders bevorderen, vormen de voornaamste aandachtspunten in Dms. Daarbij willen ze iedereen, van beginners tot gevorderden, de kans te geven een opleiding te krijgen van de beste docenten, daarnaast kan men hier dansen uitbouwen tot een zinvolle vrijetijdsbesteding of kan men zich op professioneel vlak bekwamen.

You get the best, you bring the passion, we make you dance !

Contact: website

Woordkunstenaars

TOP

Schrijversgenootschap Mengmettaal

Mengmettaal is een groep dichters uit de regio Oost-Brabant met Leuven als verankeringsplaats.

De auteurs zijn pluralistisch, staan open voor andere culturen en kunstvormen.

Hun poëzie is niet elitair, niet modieus post-modern, niet hermetisch. Zij zijn maatschappelijk betrokken, beroerd door existentiele belevenissen en waarden, die ze fijgeslepen en bevattelijk onder woorden brengen.

Wij laten poëzie ontsnappen uit het keurslijf van het boek. Een twintigtal mannen en vrouwen brengen hun kunst en hun liefde voor taal naar luisteraars en kijkers toe. Zij doen dat niet alleen: Armeense, Tjechische, Afrikaanse, Oosterse, Ierse en Slavische gasten werden vaak de spil van de avond. Ook op muzikaal vlak roerden ze de trom. Van het thuisfront kregen we de steun van Polka Galop tot Dirk van Esbroeck, Catherine Mertens en het Nova Trio. Fotografen, kineasten en plastische kunstenaars omkaderden de gedichten.

We verbroederen en verzusteren met andere auteurs: van beginners tot Paul Claes, Charles Ducal of Gust Gils. De dichters uit de regio OostBrabant zetten wij vaak in het zonnetje, of ze bij het collectief horen of niet. Af en toe, op onbewaakte ogenblikken, krijgen alleen de vrouwen het podium.

Sinds we in de kijker lopen worden we al eens gevraagd, lopen we al eens langs Leuven Literair of Zondag Zonder. Wij zijn niet bang om straten, waterlopen, kasteeltuinen, schepen, basilieken te bezetten: wij komen persoonlijk of laten gedichtenopdoek achter. Tweemaal schreven wij een poëziewedstrijd uit voor jongeren.

Contact: Lieve Devijver

 

Foto's van het concert